lördag, juni 28, 2014

BLANDAT LÖRDAGS SVAMMEL

Någon timma efter att jag publicerade gårdagens inlägg så blev det både regn, blixt och dunder på Bråvalla. Just då var jag tack och lov ovetande om det, eftersom jag lämnat datorn och inte hade någon tv på. Jag tänkte se lokala live sändningen vid fyra. Men så pep mobilen till strax före halv tre med sms från festivalungarna att de var oskadda. Då var jag ju tvungen att gå in och läsa om det. Det är alltid så trist när det händer sådana här oförutsedda saker. Unga, fria, glada personer som sett f ram mot festivalen med festande, nya möten och bra musik och så slutar det på intensiven. För en av dem. 

Lyckligtvis är nu läget stabilt både för honom och för de andra skadade. Idag är det sista dagen och i natt åker mina ungar hem. Det är nog samma väder där som här i dag, alltså trist, kallt, mörkt och blött. Mer som höst än som sommar. Men jag behöver ju inte gå ut utan kan roa mig inne i värmen.
Jag mår fortfarande som vanligt. Ska ta av armbanden i eftermiddag och hoppas att jag klarar mig ifrån illamåendet helt. Åtminstone den här omgången. Man kunde efter några dagar sa de, få ont i musklerna, som gav med sig efter ett tag . Det är väl det jag närmast har framför mig, ifall jag nu skulle få det. Men det är ju inte säkert. Sedan påverkas ju förutom cellerna förstås även blodet. Jag ska försöka äta så järnrik mat som möjligt har jag fått för mig, så inte HB-värdet sjunker alltför mycket. Jordgubbar, aprikoser och persilja tex. 

Ja, det är som sagt en okänd resa det här. Man vet inget, åtminstone inte så här i början eftersom man aldrig varit med om det. Man vet vad som KAN hända, men inte vad som verkligen kommer att ske. Att alla värden nu håller på att sjunka i ca 1½ vecka typ, vet jag, men inte hur påverkad jag blir. Jag är inställd på att jag nog nästa helg kan må sämre än denna. Sedan vänder det uppåt igen när de friska skadade cellerna återhämtat sig. Cancercellerna dör helt. Så helgen innan nästa behandling hoppas jag att jag är helt okej, för då dyker 08-folket upp igen. Ja håret har säkert då påbörjat sin lossning från hårsäckarna. Funderar på att ta tag i det på fredagen efter andra behandlingen, men jag kan ändra mig.

Tittade på nyhetsmorgon idag och såg inslaget med föräldrarna som nyligen miste sin 12-åriga son i cancer. Han hade väl i stort sett varit sjuk hela sitt liv, där det gått upp och ner. Måste vara skitjobbigt att pendla mellan hopp och förtvivlan. Nu cyklar de för att samla in pengar till barncancerfonden. Enligt mamman så står insamlingar och folks bidrag för ca 90 %  för forskningsmedlen. Så mycket man inte vet *ler*. 
När jag bläddrade igenom nyhetsrubrikerna förut så klickade jag upp artikeln om Ann-Britt Ryd, tv-journalisten. Jag visste att hon hade svårt med sina leder, men inte att hon haft/har cancer. Nu är ju vi människor så att vi dras eller plötsligt ser saker som har med ens egen situation att göra. Men när man hör om och läser om typ dessa två exempel så är ju mitt en baggis. Hittills är väl bäst att tillägga. 

Måste ju även nämna gårdagens interpellationsdebatt i riksdagen. Om Fas 3. Var Hillevi Larsson som återigen ville ha svar på varför regeringen inte bryr sig om ett riksdagsbeslut. Frågan var ställd till Reinfeldt, men han var kanske så less på de dåliga valmätningarna så Ask fick svara i hans ställe. Eller så bryr han sig inte helt enkelt. 

Blev som vanligt inget riktigt svar. Det är ju tre år sedan riksdagen röstade ner Fas 3 och att ingen mer skulle omfattas av det. Istället så ökades det för att nu vara över 35 000 i Fas 3.

Hillevi: " Vi har parlamentarism här i Sverige. Det betyder att den svenska riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ. Regeringen tillsätts av riksdagen och kan också avsättas av riksdagen, och regeringen ska fullfölja riksdagens beslut. Det är alltså inte tvärtom, att regeringen står över riksdagen, utan det är faktiskt riksdagen som står över regeringen. Därför är det otroligt viktigt för demokratin att regeringen också följer riksdagens beslut. I en sammanställning från Riksdag & Departement kan man se att 32 av 42 tillkännagivanden som gjordes förra året, det vill säga beslut från riksdagen direkt riktade till regeringen att verkställa, fortfarande väntar på behandling. Det är en ganska stor andel, och det finns riksdagsbeslut som har legat i många år utan att bli genomförda."

Som exempel kan jag nämna kravet på personalliggare inom byggbranschen. Jag kan nämna fas 3 som ett annat exempel. Ungefär 35 000 människor befinner sig i fas 3. Det är arbetslösa människor som jobbar gratis på heltid. Chansen att komma ut i arbete från fas 3 är mycket liten. Riksdagen beslutade att denna åtgärd inte fungerar. Därmed ska nya anvisningar till fas 3 stoppas. Man ska alltså inte skicka fler arbetslösa dit. Trots det har detta bara fortsatt, och fas 3 har vuxit år efter år. I detta fall handlar det inte bara om att regeringen har förhalat riksdagsbeslut, utan det handlar om direkt trots mot riksdagsbeslut. Det märks inte bara i form av att det tar lång tid att genomföra riksdagens beslut, utan det märks genom att ansvarig minister har sagt rent ut att man inte vill stoppa anvisningarna till fas 3. Man tycker att det är en bra åtgärd och att fas 3 ska fortsätta som förut. Det finns alltså inte ens en intention att genomföra riksdagens beslut.

Ask: "Vi varken förhalar eller trotsar riksdagsbeslut.  När det gäller 2011 års tillkännagivande om fas 3, som Hillevi Larsson tar upp, kan jag konstatera att regeringen har följt praxis. Regeringen har nämligen redan i närmast följande skrivelse nr 75 på ett utförligt och detaljerat sätt redogjort för de åtgärder man har vidtagit samt uttalat att man anser att tillkännagivandet har tillgodosetts genom de redovisade åtgärderna. Regeringen har i direkt anslutning till det också tydligt angett att man anser att skrivelsen om tillkännagivandet därmed är slutbehandlat."

Ändringarna är alltså att ändra namnet till sysselsättningsfasen och att tillåta utbildning även i den fasen. Något som inte fungerat.

Hillevi: "Det är såklart bra att regeringen redogör för varför man inte följer riksdagens beslut, men problemet upphör inte att finnas bara för att man berättar varför. Egentligen ska regeringen genomföra besluten, punkt slut. Det är riksdagen som fattar besluten, och det är riksdagen som är Sveriges högsta beslutande organ. När det gäller fas 3 fortsätter anvisningarna i strid med riksdagens beslut."

Ask:  "Den svenska parlamentarismen bygger på att regeringen måste åtnjuta riksdagens förtroende. Regeringen måste dock inte i varje enskilt fall följa ett tillkännagivande, även om det är en utgångspunkt och en ambition att så sker. Om regeringen inte vill följa ett tillkännagivande ska den dock återkomma till riksdagen och berätta varför. "

Se där. I alla fall ett svar att regeringen inte alls behöver följa ett riksdagsbeslut, bara den berättar varför. Det visste jag inte.

Hillevi:" Man kan alltid tvista om ifall regeringen har genomfört riksdagens beslut, hur man har gjort det och om man verkligen har gjort det fullt ut. För att ta fas 3 som exempel har jag hört arbetsmarknadsministern säga: Vi har följt riksdagens beslut, för fas 3 har blivit så mycket bättre. Därmed kan anvisningarna fortsätta. Men det finns inget belägg för att det skulle ha blivit bättre, utan det är fortfarande gratisarbete på heltid som inte leder till jobb och som till och med riskerar att tränga ut riktiga arbetstillfällen, för det blir mycket billigare för arbetsgivaren att behålla någon inom ramen för fas 3. Man får 5 000 kronor per månad och person och behöver inte betala någon lön, så det blir billigare än att anställa samma person. Det har till och med förekommit att man gör sig av med folk och i stället tar in någon från fas 3 eftersom det blir billigare. Man kan i varje fall som här diskuteras tvista om ifall regeringen verkligen genomfört riksdagens beslut."

Ja, man tolkar det som tjänar ens syften, inte vad som tjänar folket. Moderaterna har sin tolkning helt klar, fas 3 är bra. Fast nu håller ju inte alla riktigt med om det, inte ens ledande moderatpolitiker och det är alla gånger för att det mer och mer under sista året har kritiserats öppet. Av media, av experter, av politiker, av arbetsförmedlingen, av involverade. När Reinfeldt valde att ingå en allians med tre övriga mindre partier så blev de ju tvungna att gå på moderaternas tolkning. Vad de verkligen ansåg och anser nu, det vet vi inte. Men Reinfeldt kan väl inte sänka sig så lågt ( eller höja sig ) att han plötsligt skulle medge att hela fas 3 systemet var en nitlott som urholkat både arbetsmarknad och människor.

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.
Om man inte heter Reinfeldt förstås och tror sig stå över alla andra.   

Inga kommentarer: